Vad är geocaching?

 
 
 
Jag fick frågan vad en geocache är, och insåg då att det ju inte är så lätt att veta vad jag babblar om. Så jag kopierade ett svar jag skrev till en god vän, och lade till lite mer information jag kom på.
 
Geocaching är en global skattjakt där gemene man lagt ut "skatter" aka cachar på allsjöns platser över hela världen. Tanken är att det ska vara roligt, man ska komma ut i naturen, och man ska dessutom få möjlighet att hitta smultronställen och intressanta platser både där man bor eller där man är just nu. Vi geocachade ju t.ex i Alingsås för några veckor sedan, vilket gjorde att vi upptäckte staden på ett helt annat sätt.
Det man behöver är någon form av GPS (finns inbyggt i de flesta smartphones, eller så använder man en vanlig GPS) och koordinater för den cache man vill leta efter. På www.geocahing.com kan man registrera sig gratis och där leta efter cachar nära dig. Det finns också en app till smartphones, som du kan köpa om du får blodad tand sen (finns också en testversion som är gratis men med begränsingar jämfört med betalversionen).
Tanken är att man ska försöka smyga med att man letar efter cachen, och vara så diskret det går när man hittat den (för att inte förstöra nöjet att leta för någon annan som också cachar och råkar gå förbi just då). Varje cache består av en slags burk, alltifrån små metallrör till filmburkar (till analoga kameror du vet) till större matlådor. I vissa finns det också sk "trackables" vilket är föremål med en tagg på som ska resa från cache till cache, är tanken. Oftast finns det en "skatt" för små barn i alla lådor, kan vara en liten figur, eller leksak. När man lägger ut en cache brukar man lägga ut ett "först-att-hitta" pris. När syrran la ut en cache la hon i en tialott, t.ex.
De små leksakerna är till för att barnen ska få ut nåt av det också, men i gengäld lägger man i en ny skatt av samma eller större värde.
Terrängen till cachen är av olika svårighetsgrad, men de är graderade 1-5 stjärnor (5 = jättesvår terräng), och även graderade med samma skala av hur svår den är att hitta.
Barnen tycker oftast att det är roligt att vara i naturen att leka, men har oftast inte riktigt tålamodet att gå omkring att leta. En cache vi hittade nu i veckan låg P E R F E K T för att ha med sig barnen, jag såg nästan på en gång var den låg och eftersom det var plan mark i skogen bara 2-3 meter från gångstigen kunde jag låta JOnathan sova i vagnen kvar på gångstigen och följa med Alexander in, och låta honom hitta den, med lite vägledning. Då blev det jätteroligt för honom också.
 
Ett tips är att läsa de beskrivningar som finns, där brukar stå om det är barnvänligt eller inte. Det brukar också finnas ledtråd om man inte hittar den (vilket vi har behövt använda på nästan alla cachar för vi är inte så duktiga än ;-))
 
Vi började cacha i slutet av juni och jag har hittat 20 cachar sedan dess. Nu är vi snart också ägare till vår första egna cache!
 
 
 
 
 

Kommentarer :

#1: Lottiz

Tack för svar :-D

Svar: Så lite så! :)
Arvegil

skriven

Kommentera inlägget här :